ntvmsnbc.com - Yılların Öğrettiği

Mehmet Ali Birand

1 / 55

Yıllar bana o kadar çok şey öğretti ki...
Fotoğraf sanatçısı Cem Talu birikimi, deneyimi ve değerleriyle Türkiye’yi çoğaltan isimleri görüntüledi, yılların onlara neler öğrettiğini öğrendi. Cem Talu’nun objektifinden o yüzler, kaleminden o öğretiler...

BİYOGRAFİ - Mehmet Ali Birand (D.1941)

Mehmet Ali Birand, İstanbul doğumlu gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber programı yapımcısı ve sunucusudur. Mürvet ve İzzet Birand'ın çocukları olan Mehmet Ali Birand, üç yaşında iken, sobanın üzerindeki kaynar suyun üzerine devrilip sol bacağını yakması sonucu beş ayrı ameliyat ve toplam bir yılını hastanelerde geçirdi. Galatasaray Lisesi'nde okuduktan sonra, mesleğe 1964 yılında Milliyet gazetesinde başladı. 1972'de Milliyet Gazetesi Avrupa editörü oldu ve Brüksel bürosunu kurdu. Abdi İpekçi'nin suikastından sonra kısa bir dönem Milliyet'in genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1984 yılında Milliyet Moskova bürosunu kurdu. Sabah Gazetesinde köşe yazarlığı da yapan Birand, 1985'de TRT de başlayan ve sonraları Show TV'de devam eden kariyerinin altın basamağı, 32. Gün programını hazırladı. Ayrıca, 1992-1995 yıllarında Show TV'de ana haber bültenini sundu. Hâlen CNN Türk yöneticilerinden biri olmakla birlikte CNN Türk'te günlük haber programı Manşet'i ve 32. Gün'ü; Kanal D'de ise ana haber bültenini sunmaktadır.

Cemre hanım ile evli ve Umur Ali Birand'ın babası olan Mehmet Ali Birand, Fransızca ve İngilizce bilmektedir ve aynı zamanda Belçika vatandaşıdır. TV programcısı ve yazar olarak ulusal ve uluslararası bir çok ödülün sahibi olan Birand, Fransız "Chevalier de L’Ordre National de Merite" ünvanına sahiptir.