ntvmsnbc.com - Yılların Öğrettiği

Yıldız Kenter

2 / 29

Yıllar bana o kadar çok şey öğretti ki...
Fotoğraf sanatçısı Cem Talu birikimi, deneyimi ve değerleriyle Türkiye’yi çoğaltan isimleri görüntüledi, yılların onlara neler öğrettiğini öğrendi. Cem Talu’nun objektifinden o yüzler, kaleminden o öğretiler...

BİYOGRAFİ - Yıldız Kenter (D.1928)

Annesi İngiliz, babası da bir Türk diplomat olan Yıldız Kenter, asıl adı Ayşe Yıldız olsa da Ayşe adını hiç kullanmadı. 11 Ekim 1928 doğumlu Kenter, Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü'nü sınıf atlayarak bitirdi. 11 yıl Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor's Studio'da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı ve sonunda Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak atandı.

1959'da Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul'la bir yıllık çalışmanın ardından kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğu'nu kurdu. Sonraki yıllarda sürekli ABD ve İngiltere'de "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.

100'ün üstünde oyun oynayan, 100'e yakın oyun sergileyen Kenter, 1962'de tiyatro hizmetlerinden ötürü "Yılın Kadını" seçildi. Üç kez "Altın Portakal" alan Kenter, ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkeler başta olmak üzere uluslar arası arenada da İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi. 1984'te İtalyan Kültür Birliği'nce "Adalaide Ristori" ödülüne layık görüldü. 1989'da Korsika - Bastia Film Festivali'nde "Hanım" filmindeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. İki kez Ulvi Uraz "En İyi Kadın Oyuncu" üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü.

1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından onur ödülü alan Kenter, ayrıca Muhsin Ertuğrul Onur Ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, 1999'da Afife Tiyatro Ödülleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini de kazandı.

Profesör ünvanına sahip Kenter, 37 yıldır sahne hocalığı yapıyor.